Nimi Mock Test Fitter 2nd year questions Answers in Enlish | Hindi pdf | Nimi online Mock Test Fitter Question Answer for NCVT Online exam

Nimi Mock Test Fitter 2nd year questions Answers in Enlish | Hindi pdf | Nimi online Mock Test Fitter Question Answer for NCVT Online exam
Employability skills

CLICK- RESULT OF ITI Fitter trade (2021, 2022) for Annual & Semester pattern.


Nimi online Mock Test Fitter
Question & Answer
pdf Download link
Nimi online Mock Test Fitter 2nd year
Volume I
Download link
Nimi online Mock Test Fitter 2nd year
Volume II
Download link

Nimi online Mock Test Fitter 2nd year Question and Answer

NIMI online Mock Test Fitter 2nd year pdf. Nimi Question Bank Fitter theory 2nd year from Bharat skills.ITI online CBT Mock test Fitter ITI 2nd year PDF 2022. Fitter trade theorymost important Questions Answers


nimionlinemocktestfitterpdf

Click:Nimi online Mock Test Fitter 2nd year Employability skills pdf >>>
1.Which special file is used for narrow work?
เคธंเค•ीเคฐ्เคฃเค•ाเคฐ्เคฃเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคตिเคถेเคท เคซाเค‡ि เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a.Pillar file
เคตเคชिเคฐ เคซाเค‡ि
b.Square file
เคธ्เค•्िाเคฐ्เคฐ เคซाเค‡ि
c.Dread naught file
เคก्เคฐेเคก เคจॉเคŸ เคซाเค‡ि
d.Swiss pattern file | เคธ्เคธ्เค•िเคธ เคชैเคŸเคจเคฃเคซाเค‡ि
Answer- a
2. Why slots are provided in the slotted castle nuts?
เคธ्เค•िॉเคŸेเคก เค•ै เคธि เคจเคŸ เคฎेंเคธ्เค•िॉเคŸ ्เคฐ्ों เคฆिเค เคœाเคคेเคนैं?
a.To fix split pins
เคธ्เคธ्เค•เคฒिเคŸ เคตเคชเคจ เค•ो เค•เคซ्เคธ เค•เคฐเคจेเค•े เคฒिเค
b.For good appearance
เค…เคš्เค›ी เคฆिเค–ािเคค เค•ेเคฒिเค
c.Reduce the weight of nut
เคจเคŸ เค•ा िเคœเคจ เค•เคฎ เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
d.For easy removal and fitment
เค†เคธाเคจ เคธेเคนเคŸाเคจे เค”เคฐ เค•เคซเคŸ เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
Answer- a
3. Which gauge is used to check the gap between the mating parts?
เคฒเคฎिเคจेिािेเคญाเค—ो เค•ेเคฌीเคš เค—ैเคช เค•ी เคœांเคš เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เค—ेเคœ เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a.Slip gauge
เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ
b.Plug gauge
เคฒिเค— เค—ेเคœ
c. Feeler gauge
เคซीिเคฐ เค—ेเคœ
d.Radius gauge
เคค्เคฐिเคœ्เคฐ्ा เค—ेเคœ
Answer- c
4. Which material is used to clean the slip gauge?
เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ เค•ो เคธाเคซ เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคฎเคŸेเคฐเคฐเคฐ्ि เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a.Wax
เคฎोเคฎ
b.Kerosene
เคฒเคฎเคŸเคŸी เคคेि
c.Soluble oil
เค˜ुिเคจเคถीि เคคेि
d.1Carbon tetra chloride
เค•ाเคฌเคฃเคจ เคŸेเคŸ्เคฐा्िोเคฐाเค‡เคก
Answer- d
5.Which material is to wash off the lapping plate after charging?
เค•เค•เคธ เคธाเคฎเค—्เคฐी เค•ो เคšाเคœเคฃเค•เคฐเคจेเค•ेเคฌाि िैเคตเคชंเค— เคฒिेเคŸ เค•ो เคงोเคจा เคนै?
a.Oil
เคคेि
b.Kerosene
เคฒเคฎเคŸเคŸी เคคेि
c.Coolant oil
เค•ूिेंเคŸ เคคेि
d.Petroleum jelly
เคชेเคŸ्เคฐोเคฒिเคฐ्เคฎ เคœेिी
Answer- b
6. Which material is used to protect slip gauge from rust?
เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ เค•ो เคœंเค— เคธेเคฌเคšाเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคธाเคฎเค—्เคฐी เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a. Oil
เคคेि
b. Wax
เคฎोเคฎ
c. Kerosene
เคฒเคฎเคŸเคŸी เคคेि
d. Petroleum jelly
เคชेเคŸ्เคฐोเคฒिเคฐ्เคฎ เคœेिी
Answer- d
7. What is the procedure to built up the slip gauge for particular dimension?
เคตिเคถेเคท เค†เคฐ्ाเคฎ เค•ेเคฒिเค เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ เค•ा เคจเคจเคฎाเคฃเคฐ् เค•เคฐเคจेเค•ी เคช्เคฐเค•िเคฐ्ा ्เคฐ्ा เคนै?
a. Start wringing with the largest slip gauges
เคธเคฌเคธेเคฌเคกी เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ เค•ेเคธाเคฅ เคตिเคธ््เค—ंเค— เคถเคฐूु เค•เคฐें
b.Maximum number of block
เคฌ्िॉเค• เค•ी เค…เคงเคงเค•เคคเคฎ เคธंเค–्เคฐ्ा
c. Built with grade 0 accuracy
เค—्เคฐेเคก 0 เค्เคฐ्ूเคฐेเคธी เค•े เคธाเคฅ เคจเคจเคฒเคฎเคฃเคค
d. Start wringing with the small slip gauge
เค›ोเคŸी เคธ्เคธ्เค•िเคช เค—ेเคœ เคธेเคตिเคธ््เค—ंเค— เคถเคฐूु เค•เคฐें
Answer- d
8.Which is the abrasive used for lapping soft steel and non-ferrous metals?
เค•เค•เคธ เค…เคชเค˜เคทเคฃเค• (เคเคฌ्เคฐेเคฒเคธि) เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เคจเคฐเคฎ เค‡เคธ्เค•เคชाเคค เค”เคฐ เค…िौเคน เคงाเคคुเค“ंเค•े िैเคตเคชंเค— เค•ेเคฒिเค เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a.Silicon carbide
b. Diamond
เคนीเคฐा
c. Boron carbide
เคฌोเคฐाเคจ เค•ाเคฌाเคฃเค‡เคก
d. Fused alumina
เคซ्เคฐ्ूเคœ़्เคก เคเคฒ्เคฐ्ूเคฎीเคจा
Answer- d
9. Why grooves are provided on the surface of the lapping plate?
िैเคตเคชंเค— เคฒिेเคŸ เค•ी เคธเคคเคน เคชเคฐ เค—्เคฐुिेเคธ ्เคฐ्ों เคช्เคฐिाเคจ เค•เค•เค เคœाเคคेเคนैं?
a. To allow expansion
เคตिเคธ्เค•เคคाเคฐ เค•ी เค…เคจुเคฎเคจเคค िेเคจेเค•े เคฒिเค
b. To provide clearance
्िीเคฐ्เคฐेंเคธ เคช्เคฐिाเคจ เค•เคฐเคจा
c. To retain the abrasive
เค…เคชเค˜เคทเคฃเค• เค•ो เคฌเคจाเค เคฐเค–เคจे เค•ेเคฒिเค
d. To permit minor adjustment
เคฎाเคฎूिी เคธเคฎाเคฐ्ोเคœเคจ เค•ी เค…เคจुเคฎเคจเคค िेเคจेเค•ेเคฒिเค
Answer- c
10.What is the name of the heat treatment process for reheating the hardened steel to a temperature below 400°C followed by cooling?
400 ° C เคธेเคจीเคšेเค•ेเคคाเคชเคฎाเคจ เคชเคฐ เค•เค ोเคฐीเค•ृเคค เคธ्เค•เคŸीि เค•ो เคชुเคจः เค—เคฎเคฃเค•เคฐเค•ेเค•เคซเคฐ เค ंเคกा เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคฐ्ा เค—เคฐ्ा เคŠเคท्เคฎा เค‰เคชเคšाเคฐ เคช्เคฐเค•िเคฐ्ा เค•ा เคจाเคฎ ्เคฐ्ा เคนै?
a.Annealing
เคเคจीเคฒिंเค—
b. Hardening
เคนाเคกเคฃเคจเคจंเค—
c.Tempering
เคŸेเคฎ्เคชเคฐเคฐंเค—
d. Normalising
เคจॉเคฎเคฃिाเค‡เคธ्เคœंเค—
Answer- c
11.Why the tempering process carried out in steel?
เคธ्เค•เคŸीि เคฎेंเคŸेंเคชเคฐเคฐंเค— เคช्เคฐเค•िเคฐ्ा ्เคฐ्ों เค•ी เคœाเคคी เคนै?
a.To add cutting ability
เค•ाเคŸเคจेเค•ी เค•्เคทเคฎเคคा เคœोเคกเคจेเค•े เคฒिเค
b. To relive strain and stress
เคธ्เค•เคŸ्เคฐेเคธ เค”เคฐ เคธ्เค•เคŸ्เคฐेเคจ เค•ो िเคฐू เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
c. To refine the grain structure
เค—्เคฐेเคจ เคธंเคฐเคšเคจा เค•ो เคชเคฐเคฐเคท्เค•ृเคค เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
d. To regulate the hardness and toughness
เค•เค ोเคฐเคคा เค”เคฐ เคŸเคซเคจेเคธ เค•ो เคฐेเค—िु ेเคŸ เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
Answer- d
12. What is the purpose of key?
เค•ंुเคœी เค•ा เค‰เคฆ्िेเคถ्เคฐ् ्เคฐ्ा เคนै?
a. To transmit torque
เคŸॉเค•เคฃ เค•ो เคธंเคšाเคฐเคฐเคค เค•เคฐเคจेเค•े เคฒिเค
b. Assembly purpose
เค…เคธेंเคฌिी เค•ेเค•ाเคฐ्เคฃเค•ेเคฒिเค
c. Lock the assembly part
เค…เคธेंเคฌिी เคญाเค— เค•ो िॉเค• เค•เคฐเคจा
d.Permit clearance between mating part
เคฒเคฎिเคจे िािेเคญाเค— เค•ेเคฌीเคš ्िीเคฐ्เคฐेंเคธ เคช्เคฐिाเคจ เค•เคฐเคจा
Answer- a
13.What is the ratio of key way taper?
เค•ी िेเคŸेเคชเคฐ เค•ा เค…เคจुเคชाเคค ्เคฐ्ा เคนै?
a. 01:19:00
b. 01:20:00
c.01:50:00
d. 1:100
Answer- d
14. Which type of metal screws useful for self tapping on hard or brittle materials?
เค•เค ोเคฐ เคฐ्ा เคญंเค—ुเคฐ เคธाเคฎเค—्เคฐी เคชเคฐ เคธ्เค•ि-เคŸैเคตเคชंเค— เค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ेเคฎेเคŸि เคธ्เค•िूเคธ เค‰เคชเคฐ्ोเค—ी เคนै?
a. Self piercing
เคธेเคฒ्เคซ เคตเคชเคเคฒเคธिंเค—
b. Thread cutting
เคฅ्เคฐेเคก เค•เคฆเคŸंเค—
c. Thread forming
เคฅ्เคฐेเคก เคซोเคฒเคฎिंเค—
d. Hammer driven screw
เคนैเคฎเคฐ เคกเคก्เคฐिेเคจ เคธ्เค•िू
Answer- b
15.What is the advantage of wing nut?
เคตिंเค— เคจเคŸ्เคธ เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เคนांเค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a. In coach building work
เค•ोเคš เคจเคจเคฎाเคฃเคฐ् เค•ाเคฐ्เคฃเคฎें
b. Heavy duty assembly work
เคญाเคฐी เค•्เคทเคฎเคคा िािे เค…เคธेंเคฌिी เค•ाเคฐ्เคฃเคฎे
c. Loosen and tighten without wrench
เคขीिा เค”เคฐ เค•เคธ เค•ो เคฐเคฐंเคš เค•ेเคค्เคฐเคฌเคจा
d. Provide decorative appearance
เคธเคœािเคŸी เค‰เคชเคธ्เคธ्เค•เคฅเคจเคค เคช्เคฐिाเคจ เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค
Answer- c
16.Which gauge is used to check the accuracy of an external thread?
เคฌाเคนเคฐी เคšूเคกी เค•ी เคธเคŸीเค•เคคा เค•ी เคœांเคš เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เค—ेเคœ เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a. Snap gauge
เคธ्เค•เคจैเคช เค—ेเคœ
b. Thread ring gauge
เคฅ्เคฐेเคก เคฐเคฐंเค— เค—ेเคœ
c. Thread plug gauge
เคฅ्เคฐेเคก เคฒिเค— เค—ेเคœ
d.Centre gauge
เคธेंเคŸเคฐ เค—ेเคœ
Answer- b
17. How many set of feeler gauges are available as per BIS?
เคซीिเคฐ เค—ेเคœ เค•ेเค•เค•เคคเคจेเคธेเคŸ เคนोเคคेเคนैं?
a. Set No: 1, 2
b. Set No: 1, 2, 3, 4
เคถ्เคฐेเคฃी เคœเคจเคฐेเคŸเคฐ
c. Set No: 1, 2, 3, 4, 5
d. Set No: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Answer- b
18. What material is used to make radius and fillet gauge?
เคฐेเคกเคกเคฐ्เคธ เค”เคฐ เค•เคซिेเคŸ เค—ेเคœ เคฌเคจाเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคฎเคŸेเคฐเคฐเคฐ्ि เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a. Tool steel
เคŸूि เคธ्เค•เคŸीि
b.Hardened steel sheet
เค•เค ोเคฐ เค‡เคธ्เค•เคชाเคค
c. High carbon steel
เค‰เคš्เคš เค•ाเคฌเคฃเคจ เคธ्เค•เคŸीि
d. Medium carbon steel
เคฎเคง्เคฐ्เคฎ เค•ाเคฌเคฃเคจ เคธ्เค•เคŸीि
Answer- b
19. What is the purpose of slit provided in the lapping tool?
िैเคตเคชंเค— เคŸूि เคฎेंเคช्เคฐिाเคจ เค•เค•เคฐ्ा เค—เคฐ्ा เคธ्เคธ्เค•िเคŸ เค•ा เค‰เคฆ्िेเคถ्เคฐ् ्เคฐ्ा เคนै?
a. For clearance
्िीเคฐ्เคฐेंเคธ เค•ेเคฒिเค
b. For expansion
เคตिเคธ्เค•เคคाเคฐ เค•ेเคฒिเค
c. To retain abrasive
เค˜เคทเคฃเคฐ् เคฌเคจाเค เคฐเค–เคจेเค•ेเคฒिเค
d. To adjust the sleeve
เคธ्เค•िीि เค•ो เคเคกเคœเคธ्เค•เคŸ เค•เคฐเคจेเค•े เคฒिเค
Answer- b
20.What type of abrasives are used in honing cast iron and non-ferrous materials?
เค•ाเคธ्เค•เคŸ เค†เคฐ्เคฐเคจ เค”เคฐ เค…िौเคน เคฎเคŸेเคฐเคฐเคฐ्ि เค•ी เคนोเคจเคจंเค— เค•เคฐเคจेเค•ेเคฒिเค เค•เค•เคธ เคช्เคฐเค•ाเคฐ เค•ेเค…เคชเค˜เคทเคฃเค• เค•ा เค‰เคชเคฐ्ोเค— เค•เค•เคฐ्ा เคœाเคคा เคนै?
a.Diamond
เคนीเคฐा
b. Boron carbide
เคฌोเคฐाเคจ เค•ाเคฌाเคฃเค‡เคก
c. Silicon carbide
เคฒเคธเคฒिเค•ॉเคจ เค•ाเคฌाเคฃเค‡เคก
d. Aluminium oxide
เคเคฒ्เคฐ्ुเคฎीเคจเคจเคฐ्เคฎ เค‘्เคธाเค‡เคก
Answer- c
21. Which method of surface hardening, the surface remains free from scales?
เคธเคฐเคซे เคธ เคนाเคกेเคจเคจंเค— เค•ेเค•เค•เคธ เคตिเคงเคง เคฎेเคธเคคเคน เคธ्เค•เค•े ि เคฎु्เคค เคนोเคคी เคนै?
a. Nitriding
เคจाเค‡เคŸ्เคฐाเค‡เคกเคก ंเค—
b. Case hardening
เค•े เคธ เคนाเคกเคฃเคจเคจंเค—
c. Flame hardening
เคซ्िेเคฎ เคนाเคกเคฃเคจเคจंเค—
d. Induction hardening
เค‡ंเคก्เคถเคจ เคนाเคกเคฃเคจเคจंเค—
Answer- d
22. What is the process to refine the structure of steel component?
เคธ्เค•เคŸीि เค˜เคŸเค• เค•ी เคธंเคฐเคšเคจा เค•ो เคชเคฐเคฐเคท्เค•ृเคค เค•เคฐเคจेเค•ी เคช्เคฐเค•िเคฐ्ा ्เคฐ्ा เคนै?
a. Tempering
เคŸेเคฎ्เคชเคฐเคฐंเค—
b. Annealing
เคเคจीเคฒिंเค—
c. Hardening
เคนाเคกเคฃเคจเคจंเค—
d. Normalising
เคจॉเคฎเคฃिाเค‡เคธ्เคœंเค—
Answer- d
23. Which method of surface hardening is done in a heated salt bath?
เค—เคฎเคฃเคธॉเคฒ्เคŸ เคฌाเคฅ เคฎेเค•ौเคจ เคธा เคธเคฐเคซे เคธ เคนाเคกेเคจเคจंเค— เค•ी เคตिเคงเคง เค•ी เคœाเคคी เคนै?
a. Flame hardening
เคจाเค‡เคŸ्เคฐाเค‡เคกเคก ंเค—
b. Gas carburising
เค—ैเคธ เค•ाเคฌुเคฐเคฃเคฐเคฒเคธเค—ं
c. Pack carburising
เคชैเค•-เค•ाเคฌुเคฐเคฃเคฐเคฒเคธเค—ं
d.Liquid carburising
เคฒिเคธ््िเคก-เค•ाเคฌुเคฐเคฃเคฐเคฒเคธเค—
Answer- d
24. Which key has rectangular cross section is fit into keyway cut on both shaft and hub?
เค•เค•เคธ เค•ी เค•ा เค†เคฐ्เคคाเค•ाเคฐ िॉเคธ เคธे्เคถเคจ เคนोเคคा เคนैเคœो เคถाเคซ्เคŸ เค”เคฐ เคนเคฌ िोเคจों เคชเคฐ เค•เคŸेเค•ी-िेเคฎेเค•เคซเคŸ เคนोเคคा เคนै?
a. Sunk key
เคธเคจ เค•ी
b. Feather key
เคซे िเคฐ เค•ी
c. Flat saddle key
เคซ्िैเคŸ เคธैเคกि เค•ी
d. Hollow saddle key
เคนोिो เคธैเคกि เค•ी
Answer- a
25. Which key is useful for fitting on tapered shafts?
เคŸैเคชเคกเคฃเคถाเคซ्เคŸ เคชเคฐ เค•เคซเคฆเคŸंเค— เค•ेเคฒिเค เค•ौเคจ เคธी เค•ी เค‰เคชเคฐ्ोเค—ी เคนै?
a. Feather key
เคซे िเคฐ เค•ी
b. Gib head key
เคงเค—เคฌ เคนेเคก เค•ी
c. Woodruff key
| िूเคกเคฐเคซ เค•ी
d. Flat saddle key
เคซ्िैเคŸ เคธैเคกि เค•ी
Answer- c


Related post


Fitter trade Theory, Practical book pdf 2022
Fitter course syllabus pdf 2022
NIMI Mock Test Fitter Theory 1st year pdf 2022

Nimi Mock Test Fitter 2nd year questions and Answer pdf in Hind | English - Volume I


Nimi Mock Test Fitter 2nd year questions and Answer pdf in Hind | English - Volume II


Click: Fitter 2nd year Nimi Mock Test Employability skills pdf>>>
Click: Fitter 2nd year Employability skill test Objective Questions and Answer

ITI:Employability skills questions & Answers 2021-2022 exam-English.


ITI:Employability skills questions & Answers 2021-2022 exam- Hindi.


CLICK: NEW-ITI NCVT NSQF SYLLABUS

RELATED POST

Comments